Schimmelnagels hoe kom je er aan? En hoe te behandelen?

Gepubliceerd op 7 maart 2021 om 12:40

In deze blog leg ik in het kort uit hoe je nu ineens aan een schimmelnagel kunt komen en natuurlijk hoe we dat samen kunnen behandelen. Lees dus gerust verder als je wat extra informatie wilt over schimmelnagels en met handige tips; om in de zomer zonder zorgen en met mooie voeten op slippers te kunnen lopen!

Mycosenagels of ook wel Schimmelnagels/Kalknagels genoemd....

Schimmelnagels... Ik geloof dat iedereen daar weleens van heeft gehoord.
Misschien heb je er zelf ook last van? Een geel verkleurde soms brokkelige nagel, die misschien ook niet zo fris ruikt en waar vaak ook vuil onderuit komt. Die soms ook heel dik wordt en gewoon niet fijn meer in de schoenen zit.
Wist je dat in Nederland alleen al ruim 30% van de mensen last heeft van schimmelnagels? Dat zijn dus ruim 4,5 miljoen mensen! 
Een schimmelnagel is niet mooi om te zien maar gelukkig is het geen ernstige aandoening en kun je het ook goed behandelen en daardoor is het meestal ook goed te genezen. Je hoeft er dus helemaal niet mee te blijven lopen!
Vooral nu het mooie weer eraan komt en straks de dichte schoenen weer in de kast kunnen blijven staan wil je gewoon wel van die schimmelnagel af, toch?

Help! Ik heb een schimmelnagel! 

Je zult bij het ontdekken van een plotselinge schimmelnagel misschien denken: ''Hoe kom ik daar nu ineens aan?''

Niet gevreesd, echt heel veel mensen hebben last van een schimmelnagel.  En helaas is dat ook niet zomaar te voorkomen.
Vaak zie je namelijk een schimmelnagel bij mensen met een slechte weerstand, een storing in het immuunsysteem, ook vaak bij mensen met diabetes. Doordat je in disbalans bent door ziekte of, doordat je nagels kwetsbaar zijn geworden door het veel stoten van de tenen of te krappe ‘’nieuwe’’ schoenen die druk geven op de nagelplaat, dan is de kans op schimmelnagels helaas groter. Ook wanneer je een antibioticakuur volgt kan je gevoeliger zijn voor schimmelnagels.

Stel dat je bijvoorbeeld een dagje naar het zwembad gaat. Vaak moet je dan eerst met je voeten door een ‘’fris’’ badje water lopen om bij het zwembad te kunnen komen. Iedereen gaat daar met de voeten door en de kans dat er een schimmel op de loer ligt is dan ook meteen groter. Een schimmelnagel is namelijk besmettelijk. Vooral wanneer je nagel beschadigd is geraakt door stoten of een stuk is afgebroken en net je weerstand niet zo op peil is... dit zorgt  ervoor dat de schimmel makkelijk overdraagbaar is en een fijn plekje bij jou kan vinden.

Nou leuk hoor... een mycosenagel. Maar hoe kom ik er nu vanaf?

Helaas is het niet zo dat je er na een weekje weer vanaf bent.
Een schimmelnagel kan zich namelijk diep in de wortel van de nagel plaatsen en dan krijg je het bijna niet weg! Dat moet er namelijk eerst helemaal uitgroeien en ondertussen moet je er dan voor zorgen dat de schimmel zich niet verder kan ontwikkelen, waardoor deze nog dieper in de wortel gaat zitten en ook niet minder vervelend, over gaat naar je andere teennagels.
Een schimmelnagel kan zich ook laten zien aan de zijkant van de nagel. Het begint dus niet altijd in de nagelriem zoals wel vaak wordt gedacht.

Gelukkig heb ik als pedicure mijn middeltjes om ervoor te kunnen zorgen dat we de schimmelnagel weg krijgen. De schimmelnagel bestrijden we samen en is dus een heuse samenwerking!
Ik heb tincturen/sprays van verschillende merken dit omdat het soms nodig is na het gebruik van 3 0f 4 aantal anti-mycose flesjes, om de schimmelnagel even een extra klap te geven door over te stappen op een spray van een ander merk. Om vervolgens weer terug te gaan naar het merk dat je al in gebruik had. Dit kan namelijk weleens de genadeslag zijn voor de schimmel die even in de war raakt van wat hem nu weer overkomt. Net even dat zetje, wat ervoor kan zorgen dat die schimmel nu snel maakt dat ie weg komt!
Een schimmelnagel kan bij langdurig gebruik van eenzelfde tinctuur namelijk resistent raken en dan kan de schimmelnagel weer lekker zijn gang gaan. Niet de bedoeling dus! Vandaar dat ik ook werk met verschillende merken.

Als je bij mij komt en een behandeling wilt aangaan om de schimmelnagel met succes weg te krijgen, bespreek ik een behandelplan met je door. Want alleen even een keer laten behandelen is helaas niet genoeg en ook thuis zal je met de anti-mycose spray structureel aan de slag moeten gaan. Er wordt ook wel gezegd: ''1x een dag vergeten te sprayen is gelijk aan een hele maand langer opgezadeld zitten met de schimmelnagel.'' 
Dat wil je niet, weg met die schimmel! Het kan namelijk al snel een jaar of zelfs nog veel langer duren voor de schimmel weg is. Maar ben je er op tijd bij en zit de schimmel niet diep in de nagelwortel lukt het al een stuk sneller om de schimmel onder controle en weg te krijgen.
(TIP: Mocht je nu last hebben van een schimmelnagel, wacht niet te lang en maak een afspraak zodat je straks in de lente en de zomer je voeten niet meer hoeft weg te stoppen!)

Wat doe ik eigenlijk als pedicure om je schimmelnagel te bestrijden?

Soms, als je te lang wacht met een schimmelnagel om er iets aan te laten doen kan deze dystrofisch worden. Met een verdikte nagel en een kromme groei als gevolg.
Ik frees de nagel zoveel mogelijk weer tot zijn normale vorm als deze dystrofisch is, en haal overtollig vuil onder de nagel vandaan. Zo voorkom ik dat de groei van de schimmel niet zo vol gaat zitten dat de nagelplaat omhoog gedrukt wordt. Soms komt de nagel door de schimmel los van de nagelplaat, meestal heb je daar geen pijn van maar ook dat is een heerlijk broeiplekje voor de schimmel. Ook daar haal ik dan zoveel mogelijk schimmel onderuit. Ook als de schimmel nog niet in zo’n ver stadium zit, frees ik altijd even de nagelplaat zodat deze weer meer openstaat voor de spray om er goed in te kunnen trekken en haal ik overtollig opgehoopte schimmel weg.

Helaas is het voor een pedicure niet altijd makkelijk om een schimmelnagel met blote oog te herkennen, soms is het wel een schimmelnagel maar dan in combinatie met iets anders, bijv. een gist. Een gist kan een pedicure helaas niet goed behandelen. Gist houdt niet van tea-tree olie dus daarmee behandelen is een optie maar de verkleuring van de nagel zal dan waarschijnlijk niet helemaal weggaan.  Mocht er dus na een aantal maanden, na consequent gebruik van een anti-mycose spray geen enige vorm van verbetering te zien zijn is er de kans dat het niet alleen maar om een schimmelnagel gaat. Ook een zwarte of groene verkleuring van de nagel is vaak het gevolg van een gist. Heb je last van een schimmelnagel kom dan het liefst om de 4 tot 6 weken voor een pedicurebehandeling, zodat ik het overtollige weer goed weg kan halen en weer bij kan frezen en de anti-schimmelspray weer goed overal bij kan.

Wat moet je zelf dan nog doen om een schimmelnagel weg te krijgen?

Je kunt bij mij een anti-mycose spray aanschaffen, daar spray je 2x per dag de schimmelnagel mee in.
Makkelijk is dan om 1x in de ochtend en 1x in de avond aan te houden.
TIP: Zet de spray op je nachtkastje dan vergeet je het niet zo snel en wordt het al snel een gewoonte om elke dag in te sprayen. 
Daarnaast is het ook belangrijk dat je 1x in de week de binnenkant van je schoenen even in sprayt.
Mocht je nu elke dag dezelfde schoenen aantrekken dan raadt ik aan om deze wat vaker in de week (2 tot 3x) in te sprayen.
Gelukkig kost dat sprayen helemaal niet veel moeite en heb je dat vaak al snel in je routine verwerkt.

Een handige tip is ook voordat je de spray aanbrengt om de nagel even op te ruwen met een vijltje, dat zorgt er ook weer voor dat de spray beter in kan trekken. Maar: Dit kan je beter in de avond voor het slapengaan doen. 1x per dag de nagel een beetje opruwen is echt voldoende. Als je dat opruwen teveel gaat doen dan beschadig je de nagelplaat juist meer. 
Ook de sokken die je draagt moet je niet vergeten! Was de sokken op 60graden en het liefst binnenstebuiten.
Nog een handige tip om rekening mee te houden: Heb je een hoogpolig badmatje in gebruik, leg deze dan vooral even aan de kant. Een schimmelnagel vindt zo’n badmatje ook wel lekker en dan bestaat er dus de kans dat je elke keer opnieuw een besmetting veroorzaakt bij jezelf of juist bij je partner.

Appelazijn werkt dat dan niet?
Deze vraag hoor ik vaker. Huis tuin en keukenmiddeltjes zijn makkelijk omdat je die vaak al in je bezit hebt maar, een goede Antischimmel- Spray doet toch echt net iets meer en beter zijn werk. Deze zijn er op gemaakt om de schimmel goed aan te kunnen pakken. Dat is dan ook niet te vergelijken met azijn.
Ik werk met verschillende merken in de salon, waaronder FunghiClear en HFL Solution Spray.
Allebei de sprays hebben een eigen unieke samenstelling om schimmelnagels te bestrijden.  Ook effectief bij voetschimmel en huidschimmels zoals zwemmerseczeem.

Jippie! De slippers kunnen weer uit de kast maar... ik heb nog steeds een verkleurde schimmelnagel

Dit is geen reden tot paniek! Ook daar heb ik een goede oplossing voor!
Dit advies hoor ik ook weleens vaker: 
''Och, een schimmelnagel. Daar heb jij alleen zelf last van! Een doorn in het oog? Gewoon even een nagellak er overheen en weg is die schimmelnagel. Zie je niet meer dus heb je er ook geen last meer van, probleem opgelost!’’

Nee! Nee! Nee! Echt niet doen!!
Met een gewone nagellak smeer je namelijk heel die schimmelnagel dicht met als gevolg: De anti- schimmel spray dringt niet meer door in de nagelplaat en kan de schimmel dus niet meer bereiken!  Dus de schimmel kan zich weer heerlijk uitleven en verder groeien onder die nagellak.
Ik heb een speciale nagellak die ervoor gemaakt is om perfect samen te werken tegen die schimmelnagel. Namelijk o2 Depend nagellak. Een zuurstof doorlatende nagellak, die de nagel dus niet afsluit. Doordat de nagellak doorlaatbaar is kan de combinatie met een antischimmel-spray gewoon doorgaan. De spray kan dan goed door die nagellak heen de nagelplaat en schimmel bereiken. Dus wil je gewoon fijn de slippers aan en toch je schimmelnagel even maskeren met een leuk mooi kleurtje, dan kan dat met de o2 Depend nagellak. Ook bij mij verkrijgbaar!
Boek je een pedicurebehandeling met als extra optie; lakken met Depend o2, dan krijg je het zelf uitgekozen flesje nagellak van mij mee. (Wel zo hygiënisch natuurlijk 😉)


Een schimmelnagel kan je plots verrassen, maar kun je dus ook gewoon aanpakken.
En nu je deze blog hebt gelezen weet je ook dat je lang niet de enige bent die een schimmelnagel heeft. Schaam je er dan ook echt niet voor, hoe erg je ook vindt dat de schimmelnagel eraan toe is, maak gerust een afspraak. Ik help je er graag vanaf, daar ben ik dan ook een pedicure voor.
Heb je nog ergens vragen over of twijfel je of je een schimmelnagel hebt?
Ook dan mag je natuurlijk altijd bellen of mailen of kom eens langs!

'' Walk and be Happy,
Walk and be Healthy''

Liefs, 
Maris

Reactie plaatsen

Reacties

Evelin
een jaar geleden

Interessant artikel. Ik heb al alles geprobeerd :( laser, product via de huisarts, schol nagelak ,azijn.. nu weer imperial feet. Zal nu bijna 10 jaar zijn dat ik ermee zit :/ een paar periodes gewoon ook opgegeven omdat er maar geen eind aan kwam :/. Nu nog een klein beetje, en elke keer ik denk dat ik er vanaf ben komt het de volgende de dag terug. En zo blijf ik bezig:/

Ik ben namelijk absoluut niet akkoord dat op het internet het gewoon het advies gegeven wordt van dokters 'heb je geen last ervan, lekker laten zitten?!' Dankjewel voor je artikel

Maris Pedicure & Manicure
een jaar geleden

Beste Evelin,

Bedankt voor je reactie op mijn blog.
Wat jammer om te horen dat je al zo lang last hebt van een schimmelnagel, gelukkig lijkt het eind in zicht als ik het zo lees. Als de schimmel eenmaal uitgegroeid is, dan kun je altijd preventief eens in de week een anti mycose product blijven gebruiken, ik verkoop hier ook fijne sprays voor.

Lieve groetjes,
Maris